پروتئین تراپی یکی از متداولترین روشهای درمان موهایی است که در اثر کمبود پروتئین آسیب دیدهاند. مصرف روزانهی پروتئین باعث میشود که موهایتان قوی و سالم بماند. با این حال کمبود پروتئین در رژیم غذایی و استفادهی بیش از حد از درمانهای شیمیایی و وسایل حرارتی برای مو باعث از بین رفتن پروتئین مو خواهد شد. این امر منجر به خشکی مو شده و مو مستعد شکستگی خواهد شد. در این مقاله ما مزایا، پروسه، تأثیر طولانی مدت و برخی از عوارض پروتئین تراپی مو را بررسی میکنیم.
پروتئین تراپی یا پروتئینه مو چیست؟
به بیان ساده باید بگوییم که موهای ما پروتئین هستند. قسمت عمدهی یک تار مو از پروتئینی به نام کراتین ساخته شده است که مو را سالم، قوی و دارای حالت ارتجاعی نگه میدارد.
پروتئین تراپی یک درمان نرم کنندگی است که باعث افزایش پروتئین در لایهی کوتیکول مو (لایهی خارجی مو) میشود. این کار باعث تقویت موهای شما شده و آن را به قدری قوی میکند که در آینده کمتر آسیب خواهد دید.
این روش درصد صافی پایینتری نسبت به کراتین مو دارد و بیشتر به جهت تقویت و احیای مو استفاده میشود. اگر به دنبال صافی ماندگار و تقویت مو هستید، میتوانید این روش را با روش های دیگر از جمله کراتین مو ترکیب کنید.
پروتئین تراپی مو با رساندن پروتئین هیدرولیز شده به کوتیکول مو و استحکام بخشیدن به کوتیکول مو باعث ترمیم مو میشود. ماندگاری این روش 4 تا 6 هفته است.
اگر سوراخهایی در کوتیکول مو وجود داشته باشند، پروتئین تراپی باعث پر شدن آنها شده و دور ساقهی مو محافظی ایجاد خواهد کرد تا احتمال آسیبهای بعدی کاهش یابد. به این صورت این درمان باعث تقویت و ترمیم موهای آسیبدیدهی شما خواهد شد.
مزایا و فواید پروتئین تراپی
مو نیز همانند عضلات ما نیازمند پروتئین است تا سالم و قوی بماند و این نیاز در قسمتهای دورتر از ریشهی مو که به منابع پروتئین موجود در رژیم غذایی که در پوست سر هستند دسترسی ندارند، بیشتر دیده میشود. خوشبختانه ساختار سلولی پرمنفذ مو بسیار جاذب است و میتواند پروتئین زیادی را از محصولات مراقبتی مو بدون هیچ مشکلی جذب کند.
باعث تقویت مو شده و احتمالاً ریزش مو را کاهش خواهد داد
پروتئین تراپی با جبران کمبود پروتئین در ریشه و فولیکول مو، موها را تقویت کرده و از ریزش آن جلوگیری خواهد کرد.
باعث محافظت در برابر آسیب خواهد شد
پروتئین تراپی مو باعث مستحکم شدن لایهی کوتیکول مو میشود. در واقع برای مو محافظی ایجاد میکند. استفاده از محصولات حاوی پروتئین در صورتی که طرفدار رنگ زدن مو هستید و این کار را مرتباً انجام میدهید برای شما ضروری هستند.
باعث ترمیم موهای آسیبدیده میشود
پروتئین از دست رفته در قسمتهای آسیبدیدهی مو با پروتئینهای جذبشده از شامپو،نرمکننده،تراپی و ماسک یا هر محصول دیگری که استفاده کنید جایگزین خواهد شد. در نتیجه موهای شما کمتر حالت وز و آسیبدیده خواهد داشت.
باعث افزایش حالت ارتجاعی مو میشود
موهایی که حالت کشسانی کمی دارند وقتی کشیده شوند به جای کش آمدن میشکنند.
معمولاً این مورد مؤثر در سلامت مو نادیده گرفته میشود، اما در اصل حالت کشسانی کم، عاملی مهم در ریزش مو است. بهبود الاستیسیتهی مو یکی از مزایای مهم پروتئین تراپی مو است و حتماً متوجه آن خواهید شد.
باعث کاهش شکستگی و موخوره خواهد شد
با وجود افزایش قدرت، محافظت و افزایش حالت کشسانی مو، دیگر کاهش شکستگی و موخوره با پروتئین تراپی عجیب نخواهد بود. پروتئین تراپی مداوم موها باعث میشود موها قوی، سالم و مستحکم بمانند.
موهای ضعیف، آسیبدیده یا ناسالم به راحتی میشکنند و مستعد موخوره هستند. مو برای ترمیم شکستگی یا موخوره نیازمند پروتئین است؛ پروتئین تراپی این کار را انجام میدهد.
باعث بهبود ظاهر موها میشود
شکی نیست که موی سالم زیباتر خواهند بود. واضح است که همهی ما دوست داریم موهایمان خوش حالت و جذاب باشند. موهای شما بعد از درمان نرم و درخشان خواهند شد، زیرا محصولات مراقبتی مو سرشار از پروتئین باعث میشوند که مو سالمترین حالت خود را داشته باشد.
پروتئین تراپی مو برای چه افرادی مناسب است؟
پروتئین تراپی مو یک روش تقویت و احیای مو میباشد که برای اکثر افراد با جنس موهای متفاوت قابل استفاده هستند. اگر موهای آسیب دیده دارید این روش مناسب شماست. ما برای پروتئین تراپی محدودیت سنی قائل نیستیم، اما بهتر است کودکان اقدام به این کار نکنند؛ زیرا برخی مواد شیمیایی مورد استفاده در اثر گرما گازهای مضر متصاعد میکنند.
از سوی دیگر خانمهای باردار یا شیرده میتوانند از روش پروتئین تراپی استفاده کنند، زیرا این روش ضرر کمتری نسبت به روشهای کراتین و ریباندینگ مو دارد و احتمال آسیب به جنین یا تاثیر در شیر مادر محدود است. برای امنیت بیشتر، مادران شیرده میتوانند در اولین نوبت بعد از پروتئین تراپی شیر خود را دوشیده و دور بریزند.
در دوران پریود به دلیل برخی تغییرات هورمونی و چرب شدن پوست و مو ممکن است نتیجه دلخواه از پروتئینه کردن موهایتان حاصل نشود، لذا میتوانید مدتی جلسه خود را به تأخیر بیاندازید.
مراحل پروتئین تراپی یا پروتئینه مو
متخصصین پیشنهاد میکنند که قبل از شروع هر درمانی ابتدا موهایتان بررسی شود تا کمبود پروتئین در آن با کمبود آب و رطوبت اشتباه گرفته نشود. اگر همهی شرایط مناسب بودند (یعنی مجاز به استفاده از پروتئین تراپی بودید)، بسته به وضعیت موها و پوست سرتان به صورت هفتگی یا ماهانه از یک درمان خانگی استفاده کنید. توصیه میکنیم که 30 الی 45 دقیقه اجازه دهید روی سر بماند. پروتئین تراپی با اتوکشی ساده در زیر توضیح داده شده است:
- پروتئین تراپی یا ماسک را از ریشه تا ساقه روی موها بمالید. به منظور پخش شدن یکنواخت محصول با انگشتان یا شانهی دانه درشت موها را شانه کنید.
- موهایتان را جمع کنید و روی آن را بپوشانید. (نکته: برخی از محصولات نیازی به پوشاندن مو ندارند، پس همیشه از دستورات محصول پیروی کنید.)
- موها را حرارت دهید (با حرارت کم) و دور تا دور سر را گرم کنید تا گرما به همه جا برسد و نسوزید. اگر میخواهید موهایتان صاف شوند میتوانیم موهایتان را اتو بزنیم.
- پوشش را بردارید و موها را آبکشی نمایید. بسته به نوع محصول ممکن است بعد از آبکشی نیاز به استفاده از شامپو و نرمکننده نیز وجود داشته باشد.
موهای مختلف نیازمند مراقبتهای مختلفی هستند. پروتئینه کردن موها برای مراقبت روتین مناسب است. برای ترمیم موهای آسیبدیده درمان قویتر با پروتئین بیشتر مناسبتر خواهد بود. پروتئین برای همهی انواع مو مفید است، اما برخی از درمانها برای برخی از موها مناسبتر هستند.
مراقبتهای بعد از پروتئین تراپی مو
اگر میخواهید اثر پروتئین تراپی موی شما ماندگارتر باشد، از نکات زیر پیروی کنید:
- از رسیدن آب بعد از پروتئین اجتناب کنید: تا 24 ساعت بعد از پروتئین تراپی موهایتان را خیس نکنید و در دمایی باشید که موهایتان عرق نکنند.
- از روغن استفاده کنید: میتوانید از روغن نارگیل استفاده کنید، زیرا یکی از روغنهایی است که برای موها مفید بوده و باعث تقویت ریشهی مو و جلوگیری از موخوره و ریزش مو میشود.
- از شامپوی پروتئینه استفاده کنید: از شامپوی فاقد سولفات و سدیم و یک نرم کننده استفاده کنید تا چربی مو از بین نرود و همهی پروتئینها پاک نشوند.
- موها را بهآرامی بشویید: موهایتان را بهآرامی بشویید و پوست سر را ماساژ دهید تا موها گره نخورند.
- از سشوار استفاده نکنید: پروتئین باعث برطرف شدن خشکی مو و افزایش رطوبت مو میشود و از وز شدن مو جلوگیری میکند. پس زیاد از سشوار و اتو مو استفاده نکنید، زیرا باعث آسیب دیدن موهای پروتئینه شدهی شما خواهند شد.
- موهایتان را رنگ نکنید: از رنگهای حاوی آمونیاک و هایلایت که باعث آسیب دیدن، ریزش موهای پروتئینه شده و از بین رفتن پروتئین میشوند استفاده نکنید. اگر واقعاً میخواهید موهایتان را رنگ بزنید، چند روز بعد از پروتئین تراپی این کار را انجام دهید. نکته: اگر قبلاً موهایتان را رنگ زدهاید، رنگ موهایتان تغییر نخواهد کرد و درخشانتر از قبل خواهد شد.
عوارض و خطرات احتمالی پروتئین تراپی مو
اگر فکر میکنید که میتوانید از پروتئین تراپی به صورت کنترل نشده استفاده کنید در اشتباه هستید. اگر برای موهایی که پروتئین لازم ندارند از پروتئین استفاده کنید، میتواند نتایج بدی به همراه داشته باشد. ممکن است موهایتان گره بخورند، چسبناک، خشک و یا زبر شوند.
خطرات پروتئین تراپی در خانه
هرگز نباید از درمانهای تخصصی قوی در خانه استفاده کنید. ممکن است باعث سوختن پوست سر، ریزش مو و واکنشهای آلرژیک شدید شوند. حتماً برای پروتئین تراپی به آرایشگاههای معتبر مراجعه کنید. آرایشگران ماهر ساختار مو و نیازهای موهای شما را تشخیص میدهند و از محصولات مناسب برای موهایتان استفاده میکنند.
هزینه و قیمت پروتئین تراپی مو
هزینهی نهایی پروتئین تراپی مو بسته به حجم، جنس و بلندی موهای شما متغیر است، زیرا میزان مصرف مواد برای هر نوع مو متفاوت است. به علاوه اعتبار آرایشگاه و مهارت آرایشگر مورد نظر شما نیز میتواند بر هزینه نهایی مؤثر باشد.
تفاوت پروتئین تراپی با دیگر تکنیکهای احیای مو
هر کدام از تکنیکهای صافی و احیای مو با توجه به مواد مصرفی، درصد صافی، نحوه اتوکشی (یا سشوار)، ماندگاری و میزان احیا و تقویت با یکدیگر متفاوت هستند. در این بخش به مقایسه انواع این تکنیکها خواهیم پرداخت.
تفاوت پروتئین تراپی و کراتین مو
هر دو روش کراتین مو و پروتئین تراپی باعث تقویت موها شده و موها را درخشان میکنند و از آسیب دیدن مو جلوگیری میکنند.
کراتین مادهی تشکیل دهندهی مو میباشد و نوعی پروتئین است؛ بنابراین میتوان کراتینه کردن مو را نوعی پروتئین تراپی مو دانست.
پروتئین تراپی مو نوعی درمان نرم کنندگی مو است که باعث افزایش پروتئین مو شده و مو را تقویت و ترمیم مینماید، اما کراتینه کردن مو پروسهای شیمیایی است که موها را صاف، درخشان و لخت میکند.
معیار مقایسه | کراتینه کردن | پروتئین تراپی |
ارتباط کراتینه و پروتئین تراپی | کراتینه کردن یکی از انواع پروتئین تراپی است. | پروتئین تراپی میتواند انواع مختلفی داشته باشد. کراتینه کردن یکی از آنهاست. |
مراقبت | 2 تا 3 روز بعد از درمان موها را نشویید و بعد از این مدت با شامپوی ملایم موها را بشویید. | میتوانید بعد از پروتئین تراپی از نرم کنندگی عمیق مو استفاده کنید تا پروتئین اضافی روی مو باقی نماند. |
انواع | شامل کراتینه برزیلی، کراتینه ملایم و … است. | شامل پروتئین گندم، پروتئین ابریشم، پروتئین سویا، پروتئین خاویار و … است. |
زمان لازم | این درمان حدود 2 تا 4 ساعت طول میکشد. | ممکن است 20 تا 45 دقیقه طول بکشد تا جذب فولیکولهای مو شود. |
ماندگاری آن چقدر است؟ | در صورت مراقبت درست میتواند 6 ماه ماندگاری داشته باشد. | هر 4 تا 6 هفته یکبار یا طبق نیاز مو انجام میشود. تأثیر آن بعد از 4 هفته کمکم از بین میرود. |
تفاوت پروتئین تراپی و ریباندینگ
نتیجه نهایی هر دو روش تقویت مو را در عکس بالا مشاهده میکنید. سمت راست ریباندینگ و سمت چپ پروتئین تراپی
ریباندینگ باعث تغییر ساختار شیمیایی مو برای صاف شدن و لخت شدن مو میشود، اما پروتئین تراپی با فرمولاسیون قوی خود مو را تقویت میکند، بنابراین نسبت به ریباندینگ تأثیر کمتری در صافی مو دارد و ریباندینگ نیز نسبت به پروتئین تراپی مو مواد مغذی کمتری برای مو دارد.
ریباندینگ مو دائمی است ولی پروتئین تراپی نهایتاً 6 هفته ماندگاری دارد. در ریباندینگ آرایشگر از اتو مو و مواد شیمیایی قوی استفاده میکند، اما در پروتئین تراپی میتوانید اتو زدن مو یا استفاده از سشوار را حذف کنید.
تفاوت روش پروتئین تراپی و بوتاکس مو
در بوتاکس مو علاوه بر تقویت موهای آسیب دیده، میتوانید درصد صافی موهای خود را نیز معین کنید.
این دو روش شاید شبیهترین روشهای تقویت مو باشند؛ زیرا بوتاکس مو نیز درصد تقویت و احیای بالاتری نسبت به روشهای کراتین و ریباندینگ مو دارد. بوتاکس مو روشی است که با پر کردن آسیبهای مو باعث صافی و تقویت همزمان موهای شما میشود. با توجه به تکنیک اتوکشی موها، میتوانید درصد صافی بیشتری از بوتاکس مو به دست آورید. ماندگاری بوتاکس مو از کراتین مو کمتر است، با این وجود حدود 4 تا 6 ماه ماندگاری دارد.
سخن آخر
بیشتر مو از پروتئین ساخته شده است و کراتین رایجترین پروتئین است. چون موها همیشه در حال رشد هستند و از مواد شیمیایی گرفته تا رطوبت هوا باعث آسیب به آنها میشوند، نیازمند تقویت مداوم است. پروتئین تراپی با رساندن مستقیم پروتئین هیدرولیز شده به هر تار مو راه خوبی برای رفع این نیاز است. این پروتئینها جذب خود مو میشوند.
پروتئین تراپی انواع مختلفی دارد. آنها برای همه نوع مویی مناسباند؛ اگرچه درمانهای تخصصی برای انواع خاص، مانند موهای نازک یا موهای مشکی نیز وجود دارند. این روشها اغلب ایمن هستند، اما باید احتیاط شود تا مواد شیمیایی خطرناکی مانند فرمالدئید (متانال) تولید نشود. برای ایمنی بیشتر همیشه از آرایشگر متخصص کمک بگیرید.
سؤالات متداول
آیا پروتئین تراپی باعث ریزش مو میشود؟
بیشتر عدم مراقبتهای بعد از درمان که منجر به شکستگی مو میشوند باعث ریزش میشوند و نه خود پروتئین تراپی. پس حتماً از محصولات مناسب برای مراقبت از موهای درمان شده استفاده کنید که عبارتند از: شامپو، نرم کننده و سرمهای حاوی پروتئین سویا، پروتئین پنیر یا حتی کراتین و سیستئین. همچنین این محصولات باعث میشوند که پروتئین تراپی ماندگارتر شود و اثر آن به طور یکنواخت از بین برود.
آیا پروتئین تراپی باعث آسیب به پوست سر خواهد شد؟
اکثر پروتئین تراپیها کمی مواد شیمیایی دارند. ما حواسمان هست که این مواد شیمیایی تا حد ممکن تماس کمی با پوست سر داشته باشند، زیرا ممکن است باعث سوزش، حساسیت پوست سر، افزایش شورهی سر و گاهی اوقات ریزش مو شوند.
پروتئین تراپی را هر چند وقت یکبار میتوانم انجام دهم؟
پروتئین تراپی در سالنها، هر 6 ماه یکبار باید انجام شود تا از قرار گرفتن بیش از حد در معرض مواد شیمیایی جلوگیری شود. از ماسکهای خانگی هروقت که احساس کردید موهایتان به آنها نیاز دارند میتوانید استفاده کنید.
برای پروتئین تراپی از چه محصولات و برندهایی استفاده میشود؟
ما فقط از محصولات باکیفیتی استفاده میکنیم که باعث بهبود ساختار موی شما میشوند.
آیا بعد از پروتئین تراپی موها را با شامپو میشویید؟
پروتئین تراپی باید بعد از شستن موها با شامپو انجام شود، در نتیجه نیازی به استفاده از شامپو بعد از درمان نیست. با نرم کنندهی پروتئینه موها را نرم کنید تا میزان پروتئین موجود متعادل بماند.
آیا پروتئین تراپی با اتوکشی نیز انجام میپذیرد؟
بله، درصورت درخواست شما برای صافی بیشتر مو میتوان پروتئین تراپی را با اتو نیز انجام داد.
آیا پروتئین تراپی باعث صافی مو میشود؟
به طور کلی پروتئین تراپی یک روش درمانی برای احیای موها محسوب میشود و درصد صافی کمتری نسبت به دیگر روشها دارد از این رو اگر تمایل به صافتر شدن موهای خود دارید میتوانید پروتئین تراپی را با اتوکشی انجام داده و یا از کراتین مو و ریباندینگ مو استفاده کنید.
از سوی دیگر تکنیکهای سشوار و اتوکشی بر مدل نهایی موی شما مؤثر خواهد بود، در تکنیکهای صحیح اتوکشی، شما درصد صافی بیشتری خواهید داشت.
آیا آب برنج نوعی پروتئین تراپی است؟
بله. آب برنج نوعی پروتئین تراپی مایع است، زیرا حاوی آمینواسید است که مادهی سازندهی پروتئین میباشد.
آیا پروتئین تراپی در دوران بارداری امکانپذیر است؟
از آنجایی که پروتئین تراپی نسبت به ریباندینگ و کراتین از حرارت پایینتری استفاده میکند، در نتیجه گازهای زیانآور کمتری نیز متصاعد میشوند. از این رو میتوان پروتئین تراپی را در دوران بارداری نیز انجام داد.
آیا پروتئین تراپی در دوران شیردهی نیز امکان پذیر است؟
تحقیقاتی مبنی بر ضرر و زیان پروتئین تراپی در دوران بارداری ارائه نشده است؛ از این رو میتوان در این دوران پروتئین تراپی نیز انجام داد. برای رعایت بیشتر اصول ایمنی میتواند بعد از پروتئینه تراپی شیر خود را دوشیده و دور بریزید.
آیا پروتئین تراپی برای موهای فر نیز امکان پذیر است؟
بله هر نوع مو میتواند پروتئین درمانی انجام دهد و بسته به نوع و جنس موهای شما مواد استفاده شده متغیر خواهد بود.
آیا پروتئین تراپی برای موهای کم پشت امکان پذیر است؟
بله پروتئین تراپی میتواند باعث تقویت و رشد بهتر موهای کم پشت نیز شود.
آیا پروتئین تراپی در زمان پریود امکان پذیر است؟
بله، پروتئین تراپی در زمان قاعدگی نیز امکان پذیر است؛ اما ممکن است به دلیل چربتر شدن موها و تغییرات هورمونی نتایج دلخواه شما حاصل نگردد. بنابراین میتوانید پروتئین تراپی را به بعد از دوران پریودی موکول نمایید.
ماندگاری پروتئینه مو چقدر است؟
این روش ماندگاری نسبتاً کمی دارد و حدوداً 4 تا 6 هفته ماندگاری دارد.