کراتین کردن مو یکی از مشهورترین روشهای بهبود ظاهری موها محسوب میشود. کراتینه کردن مو، روشی است که با استفاده برخی مواد شیمیایی خاص و اتوی مخصوص، وزی و خشکی موهای شما را رفع کرده و موهایی ابریشمی و صاف به شما هدیه میکند. با وجود این که کراتین کردن مو، جهت دستیابی به موهایی صاف یک روش مناسب به شمار میرود، متقاضیان بایستی پیش از به کارگیری این روش از عوارض کراتین و احیا کردن مو اطلاع داشته باشند. ریزش مو، خشک شدن و آسیب دیدن موها و موخوره از عوارض شایع کراتین کردن مو هستند که با مراجعه به سالنهای زیبایی معتبر و استفاده از مواد با کیفیت قابل پیشگیری هستند. در این مقاله عوارض کراتین مو و راههای پیشگیری از این عوارض را بررسی خواهیم کرد.
عوارض و خطرات کراتین کردن مو
کراتین کردن مو روشی برای احیای موهای اشخاص و بهبود زیبایی ظاهری موها به شمار میرود. در ارتباط با کراتین مو و عوارض آن بایستی توجه شود که در برخی از مواقع نتایج ماندگار نمیباشند و امکان دارد شخص شاهد بروز عوارض جانبی کراتین کردن موها باشد.
آسیبهای ناشی از حرارت اتو موی داغ
در طی روند کراتین کردن مو، اتو مو برای صاف کردن موها به کار برده میشود. استفاده از این ابزار میتواند به موها آسیب وارد کند. این حالت زمانی بروز میکند که دمای این ابزار در حرارت بالا نگه داشته شود و سبب آسیب دیدگی فولیکولهای مو شود. استفاده مداوم از روش کراتین کردن مو با اتو موی داغ، میتواند سبب خشک شدن و سوختن موها، شکنندگی مو و ایجاد مو خوره، ریزش و دیگر آسیبهای مرتبط با مو شود.
برای کاهش آسیب ناشی از اتوی مو میتوان از سشوار استفاده کرد. البته بایستی بدانید که استفاده از سشوار درصد صافی کراتین شما را کاهش میدهد اما میتواند از آسیب رسیدن به موهایتان نیز جلوگیری نماید.
موخوره
با توجه به این که کراتین هر رشته مو را تحت پوشش قرار میدهد، مواد مخصوص به کار رفته در این روش با حرارت زیادی بر روی موها قرار میگیرد. مقدار بیش از حد حرارت، موها را به سرعت خشک کرده و سبب شکنندگی موها و ایجاد موخوره میشود. کمبود رطوبت سبب ریزش موها نیز میشود.
مضرات فرمالدهید موجود در مواد کراتین
فرمول مورد استفاده برای کراتین کردن مو حاوی ماده شیمیایی به نام فرمالدهید است که سرطانزا میباشد. در طی روند استفاده از این روش، امکان دارد شخص و آرایشگر هر دو این ماده را استنشاق کنند. قرار گرفتن در معرض این ماده میتواند سبب تحریک پوست، حالت تهوع، آبریزش چشم، سوزش چشم، گلو و بینی شود. توصیه میشود جهت کراتین کردن مو از محصولات بدون فرمالدهید استفاده شود.
فرمالدهید موجود در کراتین ریه را تحریک میکند. حتی غلظت کمی از این ماده میتواند سبب دشواری در تنفس، تحریک بینی و گلو و سرفه کردن شود. با افزایش میزان غلظت این مواد، احتمال آسیبدیدگی شدید دستگاه تنفسی وجود دارد و میتواند منجر به آب آوردن ریه شود.
برای کاهش مضرات این ماده سمی و خطرناک بهتر است تا با آرایشگر خود صحبت کرده و اطمینان حاصل نمایید تا از مواد کراتینه بدون فرمالدهید استفاده خواهد شد.
ریزش مو
با استفاده از روش کراتینه کردن موها، به نظر میرسد که تمامی قسمتهای آسیبدیده مو و فولیکولها و موخورهها ترمیم میشوند. ولی پس از استحمام امکان دارد داخل برس متوجه مقدار کمی تارهای مو شوید. این حالت ممکن است زمانی بروز کند که موهای شخص پیش از درمان، وزدار، مجعد یا موجدار نباشند. ولی اگر جهت صاف کردن موهای خود از روش کراتینه کردن موها استفاده کنید، امکان دارد از مقدار زیادی فرمالدهید به این منظور استفاده شود. بنابراین امکان دارد ریزش مو ایجاد شود.
یک نکته مهم برای کم کردن عارضه مواد کراتینه این است که مواد با ریشه مو و پوست سر برخورد نکنند. ما تمام تلاشمان را میکنیم تا مواد کراتین با ریشه موهایتان برخورد نکند و ریشه مو آسیب نبیند.
به خاطر داشت باشید که بعد از کراتین مو، وز مو از بین میرود و حجم موها کمتر به نظر میرسد. ممکن است احساس کنید حجم موهایتان کم شده است که این مورد را نباید با ریزش مو اشتباه گرفت.
خشکی پوست سر و شوره
نتیجه استفاده از روش کراتین کردن مو پس از چند ماه از بین میرود ولی اثرات این روش بر روی موها باقی میمانند. مواد مورد استفاده در طی روند کراتین کردن مو با پوست سر در تماس هستند. این مواد مانع رسیدن مرطوب کنندههای طبیعی و مواد مغذی به تارهای مو میشوند. این حالت سبب خشکی و شکننده شدن موها میشود.
همچنین در اثر خشکی پوست سر، شوره بیشتری نیز ایجاد خواهد شد و هر بار که انگشتان خود را بین موهایتان قرار میدهید، شورهها قابل مشاهده خواهند بود.
در صورتی که بعد از کراتین دچار شوره سر شدهاید میتوانید از خدمات اسکراب سر سالن ما استفاده نمایید تا پوست سرتان عاری از هرگونه مواد شیمیایی گردد. همچنین توصیه میشود که از آرایشگر خود درخواست نمایید تا مواد کراتین را به هیچ وجه با پوست سر شما تماس ندهند تا احتمال ریزش مو و شوره مو نیز کاهش یابد.
واکنشهای آلرژیک
با قرار گرفتن پوست و چشمها و دیگر قسمتهای بدن در معرض مواد شیمیایی مورد استفاده در کراتین کردن مو، بروز برخی از واکنشهای آلرژیک طبیعی است. معمولا آرایشگر تمام تلاش خود را میکند که محصول مورد نظر فقط بر روی تارهای مو (و نه پوست سر) استفاده شود. ولی تماس مواد شیمیایی با پوست سر و بروز راش و خارش اجتناب ناپذیر است. امکان دارد چشمها پس از کراتین کردن مو در اثر آزاد شدن گاز شیمیایی تحریک شوند. در پاسخ به این سوال که برخی از عوارض کراتین کردن مو چیست بایستی ذکر شود که سردرد، سرگیجه و حالت تهوع از جمله عوارض کراتین کردن مو ناشی از این گازها هستند.
استفاده از محصولات کراتین کردن مو در محیط با تهویه مناسب جهت خروج مواد سمی از فضا و جلوگیری از تنفس مواد شیمیایی بسیار اهمیت دارد.
در صورت بروز تحریک چشمها، چشمها بایستی با آب سرد شسته شوند و سپس بر روی چشمها از مرطوبکنندههای بدون نیاز به نسخه پزشک در صورت نیاز استفاده شود. در صورتی که پوست سر در طی کراتین کردن مو یا هر فرآیند شیمیایی دیگر تحریک شده باشد بایستی فورا به پزشک مراجعه شود.
در صورتی که به طور مرتب از روشهایی که مستلزم بهکارگیری مواد شیمیایی هستند استفاده شود، در بلندمدت ترکیب طبیعی موها تغییر خواهد کرد. در چنین مواردی تنها گزینه کوتاه کردن موها و انتظار برای رشد مجدد موها میباشد.
بنابراین بهتر است که به سالنهای زیبایی معتبر مراجعه نمایید که آرایشگرهای ماهر و باتجربه در آن مشغول به کار هستند و از بهترین و کمخطرترین مواد استفاده مینمایند.
عوارض کراتین در دوران بارداری و شیردهی
در ارتباط با عوارض کراتین کردن مو در دوران شیردهی و بارداری بایستی توجه شود که فرمالدهید موجود در مواد کراتین ممکن است از طریق پوست سر و استنشاق جذب بدن شود. از این رو استفاده از مواد کراتین میتواند برای مادر و فرزند خطرناک باشد. لذا توصیه میکنیم برای انجام این فرآیند تا بعد از دوران بارداری خود منتظر بمانید.
کراتین مو میتواند بر روی شیر مادر نیز تاثیر بگذارد اما میتوانید این مورد را تا حدی کنترل نمایید و شیر خود را پس از انجام کراتین دوشیده و دور بریزید تا خطری متوجه فرزندتان نباشد.
عوارض کراتین برای کودکان و نوجوانان زیر 18 سال
در ارتباط با عوارض کراتین کردن مو در افراد زیر 18 سال بایستی توجه شود که معمولا توصیه میشود که روشهای مورد استفاده برای موها که مستلزم به کارگیری مواد شیمیایی است نباید بر روی کودکان استفاده شوند. موهای کودکان بسیار حساس میباشد و بایستی جهت جلوگیری از بروز عوارض منفی، در استفاده از محصولات مربوط به موها بسیار احتیاط شود.
تمامی عوارضی که در بخشهای قبلی ذکر شدهاند ممکن است برای کودکان نیز رخ دهد و نمود شدیدتر و وخیمتری در آنها داشته باشد، لذا بهتر است از انجام کراتین برای کودکان خود بپرهیزید.
چگونه آسیب و عوارض ناشی از کراتین کردن مو را کاهش دهیم
روشهای زیر میتوانند جهت کاهش اثرات منفی کراتین کردن مو به شما کمک کنند:
- جهت به تعویق انداختن اثرات منفی کراتین کردن، موهای خشک بایستی با نرمکنندههای قوی و دیگر محصولات مشابه مرطوب شوند.
- در زمان شستشوی موها بایستی از شامپوی با قدرت ملایم استفاده شود. این شامپوها دارای مواد ملایمتری نسبت به دیگر شامپوها هستند و بعد از از بین بردن چربی موها را صافتر میکنند.
- در صورتی که نگران ریزش مو پس از کراتین هستید، میتوانید پس از شستشوی موها، پوست سر خود را ماساژ دهید. این روش سبب توقف ریزش مو و تسریع روند رشد مو میشود.
- در صورت رنگ کردن موها به طور مداوم، از روش کراتین کردن مو استفاده نکنید چرا که تجمع محصولات مورد استفاده در موها در اثر کراتین کردن موها، از کوتیکولها خارج شده و به موها آسیب وارد میکند. در صورت تمایل به استفاده از روش کراتین کردن مو، حداقل شش هفته پیش از رنگ کردن موها منتظر بمانید.
- هیچگاه موهای خود را در حالت مرطوب شانه نکنید. احتمال ریزش موها در اثر شانه کردن در حالت مرطوب بیشتر است.
- پس از استفاده از روش کراتین کردن مو، به مقدار زیادی آب بنوشید. بخشی از ساقه مو از آب تشکیل شده است و در نتیجه، بدن جهت آبرسانی به موها به مقدار کافی آب نیاز دارد.
روشهای جایگزین کراتین مو
به جای کراتینه کردن مو، روشهای جایگزین کمخطرتری نیز وجود دارند که نتایج خوبی دارند و آسیب چندانی هم به موهایتان نمیرسانند. پروتئین تراپی و ویتامینه مو از جمله روشهایی هستند که هدفشان تقویت ساقه موها میباشد و میتوان بدون اتوکشی نیز این روشها را انجام داد.
سخن آخر
کراتین کردن موها سبب صاف و درخشنده شدن موها میشود. ولی بایستی توجه شود که در روش کراتین کردن موها یک از روند شیمیایی استفاده شده که به طور مصنوعی سبب تقویت موها میشود. مواد شیمیایی مورد استفاده در این روش برای سلامتی متقاضی و آرایشگر خطرناک میباشند. پیش از کراتین کردن موها، متقاضی بایستی تمامی سوالات مورد نظر خود را با آرایشگر در میان بگذارد. امکان دارد بیش از یک بار در سال به استفاده از این روش نیاز نباشد.
همچنین آرایشگر شما ممکن است روشهای کم ضرر دیگری را به شما معرفی نماید که آسیب را به حداقل برساند. برای دریافت خدماتی تقویت و احیای مو میتوانید با شماره تلفنهای سالن زیبایی شاپرک در تماس باشید.
سوالات رایج در مورد عوارض کراتین کردن موها
عوارض جانبی شایع ناشی از کراتین کردن مو چیست؟
عوارض جانبی شایع ناشی از کراتین کردن مو بسته به مواد شیمیایی مورد استفاده در این روش متفاوت هستند. معمولا فرمالدهید به کار رفته در این روش میتواند سبب بروز عوارض شود. این عوارض شامل:
- سردرد
- آبریزش، سوزش یا خارش چشمها
- احساس سوزش در بینی و گلو
- تحریک پوست (سوزش، خارش، راش پوستی یا کهیر)
- علائم مربوط به دستگاه تنفسی مانند سرفه، خس خس سینه، گرفتگی یا درد قفسه سینه
آیا موها پس از کراتین کردن مو دچار ریزش میشوند؟
ریزش مو یکی از عوارض شایع کراتین کردن مو است چرا که مواد شیمیایی سبب ضعیف شدن فولیکولهای مو شده و در نتیجه امکان دارد مو دچار ریزش شود.
اگر مواد کراتین با ریشه مو تماس پیدا نکند، میتوان تا حد زیادی از ریزش مو جلوگیری کرد.
آیا استفاده بیش از حد از روش کراتین کردن به موها آسیب وارد میکند؟
شکنندگی و ریزش موها میتواند نشاندهنده استفاده بیش از حد از روش کراتین کردن موها باشد.
چه افرادی نباید از روش کراتین کردن موها استفاده کنند؟
افراد دارای موهای بسیار نازک یا موهای به شدت آسیب دیده نباید از این روش استفاده کنند.
افراد زیر 18 سال و همچنین مادران در دوره بارداری و شیردهی نیز باید از استفاده از این روش خودداری کنند.
آیا کراتین کردن مو میتواند سبب توقف ریزش مو شود؟
کراتین کردن مو میتواند بر موهای ضعیف و نازک تاثیر منفی گذاشته و ممکن است سبب آسیب دیدگی و ریزش مو شود.
کدام یک از محصولات کراتین کردن مو دارای کمترین میزان عوارض جانبی هستند؟
کراتین برزیلی دارای کمترین میزان عوارض جانبی برای موها میباشد.